Αρχική σελίδα » Δημοσιεύσεις - Εκδόσεις » Σειρά Ειδικών Μελετών της Μετανάστευσης και Διασποράς

Σειρά Ειδικών Μελετών της Μετανάστευσης και Διασποράς

 

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Επιμέλεια: Αντώνης Κόντης, Νικόλαος Τάτσης

Συγγραφή κειμένων: Αναστάσιος Τάμης, Χρυσάνθη Ζάχου, Νικόλαος Τάτσης, Αντώνης Κόντης, Νικόλαος Γλυτσός, Παναγιώτα Νάζου, Μαρία Ηροδότου, Κωνσταντίνος Αλλοίμονος, Βασίλης Τσαπαλιάρης, Μαρία Ιακώβου, Σπυριδούλα Μπέλλα, Στέλλα Πριόβολου, Γεώργιος Λεοντσίνης, Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Βρασίδας Καραλής, Μιχάλης Τσιανίκας, Γιώργος Καναράκης, Νίκος Δεμερτζής

 

Η ανθολογία των άρθρων του τόμου αυτού ασχολείται πολυδιάστατα με την Ελληνική διασπορά της Αυστραλίας. Ως συλλογικό επίτευγμα ενός διεθνούς Συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, παρέχει μια πρισματική οπτική του θέματος από ειδικούς αναλυτές διαφόρων επιστημονικών τομέων. Η κοινότητα των Ελληνο-Αυστραλών γίνεται αντικείμενο διεξοδικής διεπιστημονικής μελέτης στην οποία διερευνώνται συνθετικά ιστορικά στοιχεία, οικονομικά δεδομένα, κοινωνικά μορφώματα, και διαστάσεις της κουλτούρας. Στην παγκοσμιοποιημένη μεταναστευτική πραγματικότητα της (μετά) νεωτερικής εποχής, τα ερμηνευτικά σχήματα στα άρθρα που εμπεριέχονται αποτυπώνουν μια οικουμενική θεώρηση που συνάδει με τις αξίες της επιστήμης και του ελληνισμού. Από αυτή τη σκοπιά, συνιστά συνεισφορά στην εντόπια και διεθνή βιβλιογραφία για ζητήματα διασποράς.

Το Εργαστήρι Μετανάστευσης και Διασποράς, οργανωτικά συνδεδεμένο με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλαβε με υπευθυνότητα την δημοσιοποίηση του όλου εγχειρήματος, έχοντας συγκεκριμένους στόχους: Πρώτον, να επιδιωχθεί η πληρότητα της ενημέρωσης γι' αυτό το σημαντικό τμήμα της ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία. Δεύτερον, να στοιχειοθετηθεί η οικονομική και η κοινωνική εικόνα της εν λόγω διασποράς και να καταγραφούν οι εκφάνσεις του συλλογικού της βίου. Τρίτον, να συνδεθεί το νοηματικό πλέγμα της "ελληνικότητας" με τις πολιτισμικές παραμέτρους της εκεί τοπικής πραγματικότητας. Τέταρτον, να επισημανθούν οι συνέπειες της πολιτισμικής και εθνικής ταυτότητας του Έλληνα της διασποράς στην Αυστραλία.

Τέλος, να υπογραμμισθεί ότι εκείνο που αναμφίβολα χαρακτηρίζει το παρόν πόνημα είναι η υπέρβαση. Ξεπερνώντας μια τυπική εξηγητική παράθεση δεδομένων, το στοχαστικό ενδιαφέρον όλων όσων συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, αποσκοπούσε να συλλάβει τα ευρύτερα εννοιολογικά πλαίσια της μετάπλασης του σύγχρονου διασπορικού ατόμου, με την αέναη φυσική και συνειδησιακή κινητικότητα στον τόπο και τον χρόνο.


Εκδόσεις Παπαζήση,
Αθήνα, 2012

Σελίδες: 519
ISBN 978-960-02-2802-1

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε τον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου. 

 

 

  

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Μετανάστευση - οικονομία - τεχνολογία: Τιμητικός τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ροσέτο Φακιολά

Επιστημονική Επιμέλεια: Αντώνης Κόντης

Συγγραφή κειμένων: Αθανασία Γλυκοφρύδη - Λεοντσίνη, Νίκος Π. Γλυτσός, Μιχάλης Δαμανάκης, Κωνσταντίνος Δουκάκης, Κώστας Θεολόγου, Πάνος Καζάκος, Νικόλαος Κόνσολας, Αντώνης Κόντης, Βύρων Κοτζαμάνης, Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης, Λάουρα Μαράτου - Αλιπράντη, Ηλίας Μπεζεβέγκης, Αθανάσιος Παπαδασκαλόπουλος, Αντώνιος Κ. Παπαντωνίου, Μαρία Παπαντωνίου - Φραγκούλη, Ιωάννης Α. Παππάς, Βασίλης Παυλόπουλος, Ξανθή Πετρινιώτη, Ευάγγελος Πρόντζας, Ελένη - Ανδριανή Σαμπατάκου, Θ. Π. Τάσιος, Νικόλαος Τζιφάκης, Πάνος Τσακλόγλου, Ροσσέτος Φακιολάς, Ευστάθιος Τ. Φακιολάς, Κωνσταντίνος Ι. Χαζάκης, Ιωάννης Χολέζας, Μανώλης Χριστοφάκης

 

Στον τόμο αυτόν περιλαμβάνονται μελέτες γνωστών και καταξιωμένων στο πεδίο τους ειδικών στις θεματικές περιοχές της μετανάστευσης, των διεθνών σχέσεων, της διασποράς, της απασχόλησης, της κοινωνικής πολιτικής και του τρίπτυχου τεχνολογία-οικονομία-εκπαίδευση. Πρόκειται για τις θεματικές περιοχές που οριοθετούν, σε γενικές γραμμές, το εύρος του επιστημονικού έργου του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ροσέτου Φακιολά στον οποίο είναι αφιερωμένη αυτή η συλλογή. 

Ο στόχος που επιδιώκεται είναι διπλός: πρώτον, να εκφραστεί η εκτίμηση σ' έναν επιφανή πνευματικό άνθρωπο και, δεύτερον, να επιχειρηθεί η συνέχιση της έρευνας στις θεματικές περιοχές που θεραπεύει και ο Ροσέτος Φακιολάς, με την ανάδειξη ορισμένων διαστάσεών τους υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων. 

Η εργασία ως συντελεστής παραγωγής και ο φορέας της, ο άνθρωπος, αποτελούν ένα στέρεο και συνεκτικό νήμα που συνδέει τις τέσσερις θεματικές περιοχές του τόμου· αυτές αναφέρονται σε θεμελιώδεις παράγοντες της αναπτυξιακής διαδικασίας και ευρύτερα του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος κάθε χώρας. 

Η πρώτη θεματική ενότητα, με τίτλο "Μετανάστευση", επικεντρώνεται στα νέα πολύπλοκα και πολυδιάστατα ζητήματα που επιδρούν στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας, ως χώρας υποδοχής μεταναστών, ζητήματα τα οποία εξετάζονται υπό το πρίσμα της εξωτερικής και της εσωτερικής μεταναστευτικής πολιτικής. 

Η δεύτερη θεματική, που τιτλοφορείται "Διεθνείς Σχέσεις - Διασπορά", αναφέρεται στον σχηματισμό ενός μεγάλου αποθέματος Ελλήνων της διασποράς και στις πολυσχιδείς σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της διασποράς και της μητρόπολης. Εξετάζονται επίσης οι διεθνείς μεταναστευτικές κινήσεις της σύγχρονης περιόδου της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες συνοδεύονται από μεταλλάξεις στις διεθνείς σχέσεις και στους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. 

Η τρίτη θεματική, "Απασχόληση - Κοινωνική πολιτική", εξετάζει τις σημαντικές αναδιανεμητικές μεταβολές στα εισοδηματικά μερίδια των κοινωνικών στρωμάτων και των συντελεστών παραγωγής. 

Τέλος η τέταρτη θεματική, με τίτλο "Τεχνολογία - Οικονομία - Εκπαίδευση", αναφέρεται στην επίδραση της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης στην εθνική οικονομία και στους επιμέρους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής. Η τεχνολογία προσεγγίζεται υπό το πρίσμα της συμβολής της στην οικονομική ανάπτυξη (Οικονομική της Τεχνολογίας) από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, ενώ η σχολική και εξωσχολική εκπαίδευση αλλά και η εκμάθηση κατά την εργασία (Θεωρία της Ενδογενούς Ανάπτυξης) εξετάζονται σε συνάρτηση με τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου στην οικονομική ανάπτυξη.


Εκδόσεις Παπαζήση 
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας
Αθήνα, 2011

Σελίδες: 676
ISBN: 978-960-02-2659-1

[Κατεβάστε τον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου

     

 

 

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 
Νομοθετική, θεσμική, επιχειρησιακή εξέλιξη: Δρώντες, δομές και διάδραση



Ελένη - Ανδριανή Σαμπατάκου

Με τη συνθήκη της Λισσαβόνας και τις ρυθμίσεις της για την κοινοτική μεταναστευτική πολιτική να μετρούν λίγους μήνες ζωής, η παρούσα μελέτη έρχεται να ανοίξει μια νέα συζήτηση στην ελληνική βιβλιογραφία για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και δη την κοινοτική πολιτική μετανάστευσης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα, μαζί με τις λοιπές ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες.

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη μελέτη, η οποία καταρχήν εντάσσει την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική σε ένα θεωρητικό πλαίσιο και συμβάλλει στον ακαδημαϊκό διάλογο για τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και τον εξευρωπαϊσμό των εθνικών πολιτικών. Βάση αυτού του εγχειρήματος αποτελεί η διεισδυτική ανάλυση της εξέλιξης των θεσμικών, νομοθετικών και επιχειρησιακών πτυχών της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με τη χρήση μιας σύνθετης ερευνητικής μεθόδου περιγραφικού και ποιοτικού χαρακτήρα και τη σχεδόν εξαντλητική συγκέντρωση της σχετικής βιβλιογραφίας.

Σε άλλα επίπεδα τίθεται μια σειρά από ουσιώδη ερωτήματα, με προεξέχοντα την προοπτική της διαχείρισης της διεθνούς μετανάστευσης, τη φύση των εμπλεκομένων φορέων διαμόρφωση πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τη θεώρηση της διεθνούς διαχείρισης της μετανάστευσης ως παγκόσμιου δημοσίου αγαθού.

Η παρούσα έκδοση δύναται να καθοδηγήσει υπεύθυνα τους ενδιαφερόμενους τόσο στις δαιδαλώδεις διαδικασίες της λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων πολιτικής στο πλαίσιο του πολύπλοκου ζητήματος της μεικτής μετανάστευσης, όσο και στις συναφείς πρακτικές εφαρμογές μεσούσης της παγκόσμιας και της εγχώριας οικονομικής ύφεσης. Απευθύνεται για το λόγο αυτό σε ένα θεματικά διευρυμένο αναγνωστικό κοινό, ενώ ο καθαρός και προσεκτικός διεπιστημονικός τρόπος συγγραφής διευκολύνει τη χρήση του βιβλίου τόσο από ειδικούς, όσο και από απλά ευαισθητοποιημένους πολίτες.


Εκδόσεις Παπαζήση 
Αθήνα, 2010

Σελίδες: 770
ISBN: 978-960-02-2437-5

[Κατεβάστε τον πίνακα περιεχομένων και πρόλογο του βιβλίου]

 


 

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Επιστημονική Επιμέλεια:
Αντώνης Κόντης

Συγγραφή κειμένων:
Αντώνης ΚόντηςΔέσποινα Π. ΠαπαδοπούλουΘεόδωρος ΙωσηφίδηςΜάρη ΛαυρεντιάδουΕλένη - Ανδριανή Σαμπατάκου

Η έννοια του κοινωνικού κεφαλαίου, όπως και η έννοια της παγκοσμιοποίησης, αποτελεί μια μορφή επιστημονικής επανάστασης και λειτουργεί ως μεθοδολογική διασύνδεση μεταξύ κοινωνικών επιστημών, κυρίως μεταξύ οικονομικής επιστήμης (συμβολή στην ανάπτυξη, ατέλειες της αγοράς, συναλλακτικό κόστος), πολιτικής επιστήμης (θεσμοί, πολιτική συμπεριφορά) και κοινωνιολογίας (αξίες, νόρμες). Εστιασμένα στην σχέση κοινωνικού κεφαλαίου και ενσωμάτωσης τα κείμενα του παρόντος τόμου προσφέρουν αξιοσημείωτα εμπειρικά ευρήματα αλλά και γόνιμο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση του σχετικού ερευνητικού πεδίου. 

Δεδομένου ότι οι μετανάστες δεν είναι απλώς εργατικό δυναμικό αλλά άνθρωποι, συχνά με προοπτική εγκατάστασης στην χώρα υποδοχής. Η σταθεροποίηση της ποσοτικής και ποιοτικής σύνθεσης του μεταναστευτικού αποθέματος στην Ελλάδα μετατοπίζεται το ερευνητικό ενδιαφέρον από τους προσδιοριστικούς παράγοντες των μεταναστευτικών εισροών στη διαδικασία και κατάσταση ένταξης των μεταναστών στη χώρα υποδοχής. 

Στον παρόντα τόμο εξετάζεται η σχέση κοινωνικού κεφαλαίου και μεταναστευτικής διαδικασίας, η σημασία της παραχώρησης της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο μιας ενεργητικής δημόσιας πολιτικής ένταξης μεταναστών και η θεματική και χρονική ακολουθία του συγγραφικού, και συνεπώς του ερευνητικού, ενδιαφέροντος των μελετητών του μεταναστευτικού φαινομένου, και ειδικότερα της διαδικασίας και κατάστασης ένταξης, στην Ελλάδα την τελευταία περίοδο. Η σχετική συζήτηση βασίζεται στη συγκριτική μελέτη δύο κύριων εθνικών ομάδων αλλοδαπών στην Ελλάδα - Αλβανοί και Πόντιοι -, καθώς και εθνικών μεταναστευτικών πολιτικών ευρωπαϊκών κρατών σε σχέση με την ελληνική. 

Εκδόσεις Παπαζήση 
Αθήνα, 2009 

Σελίδες: 832
ISBN: 960-02-2329-3 

[Κατεβάστε τον πίνακα περιεχομένων και πρόλογο του βιβλίου]
[Κατεβάστε το κεφάλαιο "Σχολιασμένη Βιβλιογραφία", της Ελένης - Ανδριανής Σαμπατάκου

 


 

ΝΑ ΦΕΥΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΖΩΝΕΙΣ: 
Η εγκατάσταση των Ελλήνων Ποντίων απο
την Πρώην Σοβιετική Ένωση στη Θράκη και στην Αθήνα. 

Μάρη Λαυρεντιάδου 

Το τελευταίο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αποτέλεσμα των γεωπολιτικών αλλαγών του 20ού αιώνα, αποτελεί σημαντικό γεγονός στην ιστορία της ελληνικής διασποράς. Η επιστροφή στην ιστορική τους πατρίδα φέρνει τους Έλληνες Πόντιους αντιμέτωπους με την ίδια τους την ιστορία. Η επαφή με την κοινωνία υποδοχής δε γίνεται χωρίς δυσκολίες, διαψεύσεις και νέους οραματισμούς, Η εγκατάστασή τους στη Θράκη και στην Αθήνα και η διαδικασία της κοινωνικής τους ένταξης αφήνει να διαφανούν οι δυνατότητες της εθνοτικής ομάδας, αλλά και η ευθύνη της πολιτείας να σχεδιάζει με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο. Οι παραγόμενοι μετασχηματισμοί του αστικού και υπαίθριου χώρου μετατρέπουν αυτήν την πληθυσμιακή σε παράγοντα εξέλιξης και ανάπτυξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Εκδόσεις Παπαζήση 
Αθήνα, 2006 

Σελίδες: 397
ISBN: 960-02-2009-3 

[Κατεβάστε τον πίνακα περιεχομένων και πρόλογο του βιβλίου

 


 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ: 
Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων και Αιτούντες Άσυλο με απορριφθείσα Αίτηση Ασύλου 


Α. ΚόντηςΗ. ΠετράκουΝ. ΤάτσηςΝ. Χλέπας 

Το παρόν πόνημα συνιστά μια συνθετική εργασία τεσσάρων ειδικών μελετητών, οι οποίοι επεξεργάζονται ένα ιδιαίτερα σύνθετο κοινωνικό θέμα των ημερών, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, μέσα από μια αντιστοιχία επιστημονικών θεωρήσεων. Προϊόν πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης ερευνητικής δουλειάς, τα κείμενα που ακολουθούν εξετάζουν το εν λόφω ζήτημα απο νομική, οικονομική και κοινωνιολογική σκοπιά. Ο Α. Κόντης παρουσιάζει την ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική ασύλου, ο Ν. Χλέπας ασχολείται με το νομικό πλαίσιο των αιτούντων άσυλο, ο Ν. Τάτσης αναλύει τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και η Η. Πετράκου κάνει μια επισκόπηση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των ατόμων με απορριφθείσα αίτηση ασύλου. Τα κείμενα ανατέμνουν το εμπειρικό υλικό με ορθολογική αντικειμενικότητα και συφκριτικές αντιπαραθέσεις, με συνεχείς αναφορές σε ειδικές μονογραφίες από τη διεθνή βιβλιογραφία και αξιολογήσεις στην άσκηση της ευρωπαϊκής και ελληνικής κοινωνικής πολιτικής, με σχετικοποίηση των ευρημάτων στην ελληνική πολιτισμική πραγματικότητα και τις αναγκαίες επισημάνσεις για την κρατική εξουσία και τις παρεμβατικές της (παρ)ενέργιες. Θεμελιακό άξονα συνιστά το ουμανιστικό πνεύμα, το οποίο διαπερνά άλλωστε τη σκέψη όλων των κοινωνικών επιστημόνων, όταν διερευνούν παρόμοια ζητήματα του κόσμου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Με τη δημοσίευση αυτή το Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς (Ε.Μ.ΜΕ.ΔΙΑ) ικανοποιεί μια απο τις πιο πρόσφατες έρευνες που διεξήγαγε στα πλαίσια του προγράμματος Equal. Το αναγνωστικό κοινό, ειδικών και μή, θα βοηθηθεί στην κατανόηση του πλέγματος των κοινωνικών μας προβλημάτων.

Εκδόσεις Παπαζήση 
Αθήνα, 2005 

Σελίδες: 283
ISBN: 960-02-1976-1 

[Κατεβάστε το βιβλίο]

 


 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 

Robin Cohen 

Επιμέλεια της έκδοσης στην ελληνική γλώσσα: 
Αντώνης ΚόντηςΝίκος ΤάτσηςΗλέκτρα Πετράκου

Τι είναι μια διασπορά; Για τους Έλληνες, από των οποίων τη γλώσσα προήλθε η λέξη, η διασπορά σήμαινε τον διασκορπισμό πληθυσμού μέσω αποικισμού. Για τους εβραίους, τους Αφρικανούς, τους Αρμένιους και άλλους λαούς η λέξη απόκτησε μια πιο δυσοίωνη και βίαιη έννοια. Η διασπορά κατέληξε να σημαίνει ένα συλλογικό τραύμα, έναν διωγμό στην εξορία και βαθιά επιθυμία για επιστροφή στην πατρίδα. 

Κατά την πρώιμη νεωτερικότητα, οι περιπτώσεις εμπορικής και εργατικής διασποράς έζωναν τους μερκαντιλικούς και πρώτους καπιταλιστικούς κόσμους. Σήμερα, ο όρος έχει αλλάξει και πάλι, υπονοώντας συχνά μια θετική και διαρκή σχέση μεταξύ των πατρίδων των μεταναστών και των τόπων εργασίας και εγκατάστασής τους. Μελετητές στον χώρο των επιστημών του πολιτισμού έχουν καταδείξει τη δημιουργία δυναμικών "υβριδικών" και "μετα-αποικιακών" περιπτώσεων διασποράς. Στη διορατική και ελκυστική του ανάλυση, ο Robin Cohen φωτίζει όλες τις μεταλλασσόμενες έννοιες του όρου διασπορά και του τι σημαίνει να είναι κανείς μέλος μιας διασποράς σήμερα. Καινοτόμο και προσιτό, αυτό το έργο θα αποδειχθεί βασικό εγχειρίδιο για τους μελετητές της φυλές, της εθνικότητας, του εθνικισμού και της συγκριτικής πολιτικής.


Εκδόσεις Παπαζήση 
Αθήνα, 2003 

Σελίδες: 374
ISBN: 960-02-1660-6 

[Κατεβάστε τον πίνακα περιεχομένων και πρόλογο στην ελληνική έκδοση]